Je ziet ze vaak genoeg: Strak ingepakte, grote vierkante pakketten die zó uit de vrachtwagen worden geladen: een standaardpalletzending. Wereldwijd is het een van de makkelijkste manieren binnen de e-commerce logistiek om een vracht veilig van A naar B te krijgen. We vertellen je alles over wat er komt kijken bij een pallet versturen, welke verzendopties er zijn en waar je op moet letten!
In dit artikel bespreken we:
- Wat is een palletzending?
- Soorten pallets: Materialen en afmetingen
- Pallet versturen binnen Nederland: de verzendopties
- Pallet versturen naar het buitenland: Waar moet je op letten?
- Pallet verpakking: Je pallet klaarmaken in 5 stappen
- Extra: 5 handige tips
- Pallets versturen met Sendcloud
Pallet versturen: wat is een palletzending?
Palletzendingen zijn, de naam zegt het al, zendingen die op pallet worden vervoerd. Het is de perfecte optie als je grote pakketten of meerdere kleinere pakketten wilt vervoeren. Soms is een palletzending zelfs verplicht. Dit is afhankelijk van het gewicht van de dozen, aangezien medewerkers maar tot een bepaald aantal kilo’s mogen tillen.
Maar een zware zending wordt niet alleen op een pallet verstuurd om overbelaste ruggen te voorkomen. Zendingen worden ook op pallets verstuurd om ervoor te zorgen dat ze zonder schade aankomen. Een goed verpakte palletzending beschermt je dozen.
Soorten pallets: materialen en afmetingen
Een pallet is niet zomaar een pallet. Er zijn veel soorten in omloop. Niet alleen de maten en de materialen verschillen, maar ook de afwerking. Zo zijn er verschillende opties in kleuren, hoogtes, randjes, antislip, personalisatief niet. Hieronder bespreken we de twee belangrijkste varianten van de pallet: het materiaal en de afmetingen
Het materiaal: hout of kunststof
De meest gebruikte materialen voor pallets zijn hout (geperst of normaal) en kunststof.
Houten pallets zijn goedkoper, maar gaan minder lang mee. Aan de andere kant zijn houten pallets wel weer te repareren, kunststof pallets niet.
Als je internationaal verzendt, is een kunststofpallet soms een betere optie. Steeds meer landen stellen strenge eisen aan het gebruik van houten pallets. De meest geaccepteerde en gebruikte norm is ISPM 15, ter voorkoming van het verspreiden van levend ongedierte door transport.
Let dus op bij het kopen van een houten pallet dat hij voldoet aan de normering en een officieel merkteken heeft. Een pallet dat behandeld is met een ‘heat treatment’ (HT), is te herkennen aan het IPPC-logo op de pallet.
Houten pallets mogen hoe dan ook niet meer gebruikt worden in bepaalde productieprocessen (zoals de vlees- en voedingsindustrie). Kunststof pallets voldoen automatisch aan verschillende hygiëne-eisen, en gaan langer mee.
Tot slot zijn kunststof pallets, ook niet onbelangrijk in deze tijden, makkelijk te reinigen. Daarom worden ze veel gebruik in de voedings- en farmaceutische industrie. Tot slot zorgen de stijgende houtprijzen ervoor dat houten pallets een stuk duurder zijn geworden.
Pallet afmetingen
Elk pallet heeft z’n eigen formaat. En de meeste vervoerders werken met maximale afmetingen voor hun palletzendingen. Hieronder bespreken we de meest gebruikte palletformaten.
Is je pakket veel groter of heeft het een afwijkend formaat? Lees dan ons artikel over het verzenden van grote of zware pakketten.
Europallet
Binnen Europa wordt er gebruikgemaakt van een standaardmaat voor pallets: de Europallet. De Europallet heet ook wel EUR-pallet of EPAL (naar de EPAL-palletcertificering). De vereisten rondom deze pallet zijn vastgesteld op basis van norm EN 13698.
De voordelen van de Europallet:
- Dankzij de gestandaardiseerde afmetingen is het makkelijk om binnen Europa te verzenden.
- De Europallet is makkelijk te verplaatsen voor alle soorten heftrucks.
- De standaard kunststof magazijnbakken passen perfect op de pallets.
- De pallets passen perfect in vrachtwagens en zeecontainers.
De standaardafmetingen voor Europallets zijn 80 bij 120 centimeter.
De pallet heeft een draagkracht tot ongeveer 1000 kilo.
Amerikaanse pallet
De Amerikaanse pallet is een pallet voor zware zendingen.
De standaardafmetingen voor Amerikaanse pallets zijn 102 bij 122 centimeter.
De pallet heeft een draagkracht tot ongeveer 1200 kilo.
Blokpallet
De blokpallet is heel stevig en geschikt voor palletstellingen. Een blokpallet wordt ook wel een vierweg pallet genoemd omdat een heftruck deze pallet vanaf alle vier de kanten kan tillen.
Een blokpallet is standaard 100 bij 120 centimeter en kan meestal tot 1500 kilo dragen.
Displaypallet
Een displaypallet is geschikt voor kleinere, maar zware goederen. Standaard is de displaypallet 40 bij 60, 60 bij 80 of 80 bij 100 centimeter. De displaypallet kan vrachten aan tot ongeveer 750 kilo.
⇨ Let op: Houd bij het verzenden altijd rekening met het eigen gewicht van je pallet.
Pallet versturen Nederland: de verzendopties
Er zijn uiteraard verschillende vervoerders waarmee je pallets kunt versturen. Iedere vervoerder hanteert echter zijn eigen voorwaarden voor het versturen van pallets. De voorwaarden van de belangrijkste vervoerders voor het versturen van pallets hebben wij voor je op een rij gezet.
DHL pallet versturen
Een DHL pallet versturen doe je met DHL Europlus Pallet. De voorwaarden om een pallet te versturen met DHL zijn:
- Het pakket moet op een Europallet passen. De vracht is dus niet niet langer of breder dan de afmetingen van een Europallet: 80 bij 120 centimeter.
- Je pakket is niet hoger dan 200 centimeter (inclusief pallet).
- Je pakket weegt maximaal 1000 kilo binnen Benelux (inclusief pallet).
- Je pakket weegt maximaal 450 kilo naar andere landen in Europa (inclusief pallet).
Blijft je zending binnen de Benelux, dan brengt DHL de lege pallets weer terug. Je kunt maximaal vijf pallets per pick-up overhandigen. Als je meer dan vijf pallets naar hetzelfde adres verstuurt, betaal je een toeslag van € 82,50 per extra pallet.
FedEx pallet versturen
FedEx accepteert eigenlijk alle soorten zendingen, waar het pakket ook naartoe moet en wat het ook weegt. Voor je eigen portemonnee let je telkens wel op dat je binnen het gewicht of formaat van een bepaalde categorie blijft.
Dus stel dat je een pallet naar Duitsland wilt sturen en je pallet is nèt iets zwaarder of groter dan het toegestane gewicht binnen die categorie. Dan betaal je soms ineens flink wat extra, omdat je hierdoor in de volgende categorie komt. Zonde, en overbodig als je de tarieven en voorwaarden van FedEx goed bestudeerd.
FedEx is via Sendcloud te gebruiken met een eigen contract.
GLS pallet versturen
Met GLS Freight heb je twee opties om je pallets te verzenden:
- GLS BusinessFreight (binnen Nederland)
- GLS Eurobusiness Freight (binnen Europa)
Maximale afmetingen van de pallets:
Gewicht | Afmetingen | |
Standaardpallet (Europallet) | Max. 675 kilo | 120 × 80 × 220 centimeter |
Minipallet | Max. 300 kilo | 60 × 80 × 150 centimeter |
Blokpallet | Max. 850 kilo | 120 × 100 × 220 centimeter |
XL-pallet | Max. 1000 kilo | 240 × 100 × 220 centimeter |
GLS BusinessFreight is via Sendcloud te gebruiken met een eigen contract.
UPS pallet versturen
UPS heeft verschillende diensten voor het verzenden van pallets, met elk hun eigen prijzen en levertijden. Als je pakket of artikel meer dan zeventig kilo weegt, wordt het automatisch op een pallet verzonden.
De voorwaarden om een pallet te versturen met UPS zijn:
- Het pakket moet op een Europallet passen. De vracht is dus niet niet langer of breder dan de afmetingen van een Europallet: 80 bij 120 centimeter.
- Je pakket is niet hoger dan 200 centimeter (inclusief pallet).
- Je pakket weegt maximaal 1000 kilo (inclusief pallet).
Quicargo pallet versturen
Bij Quicargo kies je uit drie verschillende soorten pallets:
- Minipallet
- Europallet
- Blokpallet
Dit zijn de maximale gewicht en afmetingen van de pallets van Quicargo:
Gewicht | Afmetingen | |
Minipallet | Max. 300 kilo | 80 × 60 × 235 centimeter |
Europallet | Max. 700 kilo | 120 × 80 × 235 centimeter |
Blokpallet | Max. 875 kilo | 120 × 100 × 235 centimeter |
Pallet versturen buitenland: Waar moet je op letten?
De genoemde vervoerders verzenden ook naar het buitenland. Voor een zending naar het buitenland let je extra goed op:
- Het maximaal toegestane gewicht. In de regel geldt dat Nederland, Benelux, Europa en de rest van de wereld allemaal verschillende maximumgewichten hanteren. Let dus goed op het gewicht van jouw pallet.
- Het maximale formaat. Elke vervoerder werkt met maximale formaten of pallets voor palletzendingen.
- De regelgeving rondom de palleteisen. Zoals we net al zeiden, moeten houten pallets aan strenge eisen voldoen. Als je een houten pallet gebruikt, controleer dan eerst of het land van bestemming houten pallets accepteert en wat de voorwaarden zijn.
- Let op de benodigde douaneformulieren en kijk of jouw goederen wel naar het land van bestemming mogen worden verscheept. Lees hier meer over probleemloos internationaal verzenden en waar je allemaal rekening mee moet houden.
Pallet versturen: Je pallet goed verpakken in 5 stappen
Om je palletpakketten veilig en juist te vervoeren, zijn er regels over hoe je je pallet moet indelen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je pakket goed aankomt, vertragingen zoveel mogelijk worden voorkomen, maar garandeert ook de veiligheid van iedereen die met pallets werkt.
- Controleer je pallet
We zeiden net al dat er veel soorten pallets zijn. Welke je ook kiest, let op dat de pallet in goede staat is.
- De pallet indelen
Stapel de dozen op in kolommen. Verdeel het gewicht gelijkmatig over de pallet. Zet de zwaarste dozen onderop. Controleer of je goederen niet uitsteken en zorg ervoor dat de bovenkant van je pallet vlak is. Zo voorkom je ongelukken, beschadigingen en toeslagen (zie tip 3).
- Vastzetten
Bevestig de dozen met banden aan de pallet. Zorg er ook voor dat de dozen rondom goed vast worden gezet met banden (als een riem).
Verstevig de randen met randbeschermers en hoekprofielen. Bij extra kwetsbare goederen kun je opzetranden gebruiken. Hiermee maak je van je pallet een soort kist.q
- Sealen
Seal het geheel met rek- of krimpfolie. Hiermee verhoog je de stabiliteit van je lading en bescherm je je goederen tegen vuil en vocht. Je sealt je pallet handmatig of automatisch.
- Labelen
Plaats het label op een duidelijke plek aan de zijkant, ónder het plastic. Zo weet je zeker dat het label er niet afvalt. Plak het label nooit aan de bovenkant, omdat er mogelijk nog een pallet bovenop jouw pallet wordt geplaatst.
Extra: 5 handige tips
1. Kies je pallet: nieuw, tweedehands, ruilen of wegwerp?
Afhankelijk van hoe vaak je pallets verstuurt en waar ze naartoe gaan, kies je voor een bepaald systeem. Er zijn veel tweedehands pallets te koop die nog prima werken. Je kunt hier kiezen uit verschillende kwaliteiten (A-keus, B-keus). Het verschil zit hem in de kleur van het hout, het aantal keren dat een pallet is gebruikt, en de eventuele schade.
Binnen Europa wordt er veel gebruikgemaakt van een ruilsysteem voor Europallets. Voor elke pallet die je verzendt krijg je er weer een terug. Dit wordt allemaal geregistreerd.
Een andere optie is een wegwerppallet. Dit is een goedkoper pallet voor zendingen waarbij de pallet niet altijd terugkomt. Anders dan de naam doet vermoeden, worden wegwerppallets wel meerdere keren gebruikt.
2. Controleer je pallet voor gebruik
We zeiden het net al even, maar het is echt belangrijk. Controleer je pallet goed voordat je jouw goederen erop gaat stapelen. Pallets zijn er in verschillende kwaliteiten en soorten, en vooral houten pallets kunnen zwakke plekken hebben. Een kapotte pallet is gevaarlijk voor de mensen die ermee werken, én kan ervoor zorgen dat je goederen onderweg beschadigen.
3. Maak je pallet stapelbaar
Pallets worden tijdens vervoer vaak op elkaar gestapeld. Als je pakket niet stapelbaar is, vraagt de vervoerder hier vaak een toeslag voor. Vermeld op het verzendlabel dat je pallet niet stapelbaar is.
4. Kies de juiste doos en vulling
Of je nu kleine of grote goederen verzendt, een goede verpakking is de basis. Want kies je een verkeerde doos, dan is de kans groot dat je pakket beschadigt aankomt.
Kies de doos die past bij de inhoud van het pakket en de transportwijze. Op dozen staat altijd een stempel van de fabrikant waarop te zien is wat de sterkte is.
Zorg dat de doos in goede staat is. Gebruik altijd een nieuwe doos, omdat ze na het gebruik al snel minder stevig worden. Laat eventueel een doos op maat maken.
Ga bij zwaardere goederen voor vulling met een hoge dichtheid, zoals golfkarton of speciale piepschuim inzetstukken. Voor lichtere goederen kun je kiezen voor luchtkussens of opvulchips.
5. Houd rekening met de toeslagencriteria van de vervoerder
Lees de toeslagencriteria van de vervoerder waar je mee verzendt. Zo voorkom je vervelende verrassingen. Toeslagencriteria gaan verder dan enkel het gewicht of de afmetingen. Toeslagen worden in rekening gebracht voor bijvoorbeeld:
- Een bepaald verpakkingsmateriaal
- Het volumegewicht
- Niet-stapelbare pallets
- Te veel pallets in één verzending
Zorg dat je de eisen van de vervoerder goed kent om er zo zeker van te zijn dat je je pallets goedkoop verzendt.
Pallets versturen met Sendcloud
Bij Sendcloud werken we samen met 100+ vervoerders. Veel daarvan verzenden pallets in het binnen- en buitenland. Elke vervoerder heeft z’n eigen voorwaarden, levertijden en tarieven.
Werk je met een vervoerder die niet is gekoppeld aan Sendcloud? Dan kun je natuurlijk gebruikmaken van je eigen contract. Deze laad je makkelijk in via je dashboard.
Heb je nog vragen over het versturen van pallets? Neem contact met ons op, we helpen je graag!